Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

28.02.2014 г.

Кодрит Кадир





Kрасив, ефектен и много апетитно изглеждащ сладкиш! 
Разбира се, и много вкусен. Всеки, който е любител на крем карамела, високо ще го оцени. Знаех за този арабски десерт отдавна, но все не се решавах да го направя, защото ми се струваше рисковано да се пекат едновременно и крем, и блат. Когато обаче попаднах на тази рецепта в блога "Ginger Cookies", всичките ми колебания отпаднаха. Направих го, стриктно спазвайки инструкциитe в него и наистина резултатът беше перфектен още от първия опит.




Продукти:

За карамела:
  • 7 с.л. захар
За крема:
  • 200 г захар
  • 5 яйца, средно големи
  • 800 мл прясно мляко
  • 2 ванилии на прах
За блата:
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 мл олио
  • 2 ч.л. какао
  • 100 г брашно
  • 1 пълна ч.л. бакпулвер




Приготвяне:

Директно във форма за кекс или кръгла тава, в която ще се пече сладкишът, се карамелизира захарта и се облива по стените. Оставя се да изстине.
Блатът се приготвя, като първо с миксер се разбиват яйцето и захарта до снежна структура. Прибавят се последователно млякото, олиото, какаото и брашното, смесено с бакпулвера, като се хомогенизират с телена бъркалка. Сместа не трябва да е гъста.
За крем - карамела отново с миксер, но на слаби обороти се смесват яйцата и захарта, без да се бият до твърдост, добавят се млякото и ванилиите. Излива се в съда с карамелизираната захар. На този етап формата се поставя в по-голяма тава, в която се налива гореща, но не вряла вода, стигаща почти до средата на формата с крем - карамела. След това много внимателно, без да опира стените , без да се разклаща или бърка, се излива тестото за блата. Ако се използва форма за кекс, това става с въртеливи движения в кръг около отвора. Ако е в тава, се изсипва точно в центъра. При печенето сместа за блата сама изплува и се разпределя равномерно в целия съд. Много внимателно се пренася в загрята на 180* фурна и се пече точно 55 минути, не повече, за да не се получат шупли. Изважда се и заедно с тавата с вода се оставя да се охлади. След това формата се вади и се оставя в хладилника най-малко 12 часа. Тази подробност е много важна. Обръща се в подходящ съд, като преди това блатът леко се отделя от стените с помощта на тънък нож, ако има нужда. Обикновено сам се отделя при печенето.
Ето и един много полезен съвет от мен - ако приготвяте този сладкиш за гости, извадете го от формата малко преди да дойдат. Така ще си гарантирате перфектна визия. Ако постои по-дълго време извън формата, има вероятност да се отпусне и да се нацепи, с което може леко да развали прекрасния си вид! 



8 коментара:

  1. Страхотен сладкиш! Много благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! В коя част на фурната се пече?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В моята фурна, която има четири рафта, поставям тавата на втория от долу нагоре.

      Изтриване
  3. Благодаря ви много!Правя го по ваша рецепта вече няколко пъти и винаги е превъзходен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Яна, за отзива. Много се радвам, че и на вас ви се е получил превъзходен. Всъщност не е толкова сложен, колкото изглежда, а е с уникален вкус и визия.

      Изтриване