Къкрещо гърненце

Къкрещо гърненце

27.11.2014 г.

Торта "Dolce d'amore"





Поводът да направя тази торта е един наш семеен празник, който заслужава да бъде почетен подобаващо. Реших да изпека сочен блат и да го съчетая с много шоколадов маслен крем, доста популярен напоследък в рецептите за торти "Фереро Роше". Получи се фантастична на вкус тортичка, макар и доста калорична. Но нали не всеки ден си хапваме подобна сладост, струва си да се поглезим, когато имаме повод за това.




Продукти:

За блатовете:
  • 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
  • 2 ч.ч. брашно 
  • 2 с.л. нишесте (с вкус по желание, но да е в светъл цвят)
  • 1 бакпулвер
  • 2 ванилии
  • 2 с.л. шоколадови пръчици
  • 200 г майонеза
  • 1 ч.ч. топла вода
За крема:
  • 120 г масло
  • 3 ч.л. пудра захар
  • 100 г тъмен шоколад
  • 180 г течен шоколад
  • 4-5 мини вафлички с течен шоколад
За украса:
  • смлени орехи 
  • подсладена заквасена сметана




Приготвянe:

Сухите съставки за блата (без шоколадовите пръчици) се смесват в купа. Прибавят се майонезата и топлата вода и всичко се разбърква до хомогенност. Полученото тесто е малко по-рядко от кексовото. Накрая се прибавят пръчиците и отново се разбърква.
Пече се в тавичка или форма за торта с диаметър 22-24 см около 25-30 минути, като трябва да се внимава да не се препече. Блатът остава леко влажен.




Когато изстине, блатът се реже на две платки.
За крема мекото масло и пудрата захар се бият с миксер. Постепенно се прибавят стопеният тъмен шоколад и течният. Всичко се обединява в пухкав гладък крем.
Първият блат се маже с част от крема и отгоре се поръсват начупените дребно вафлички. Притискат се леко с шатула, за да потънат в него. Отгоре се поставя вторият блат и цялата торта се измазва с останалия крем. Украсява се по желание.



8 коментара:

  1. Доста изкушаващ разрез на последната снимка!
    Вили, разкошна е! А щом е и по повод приятен семеен празник, да ви е сладка любовта! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусна торта си приготвила, Вили за вашият празник!
    Мир, спокойствие, разбирателство и обич да цари във вашето семейство!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. О, каква хубава торта! Много ми хареса, Вили. Браво майсторке! Със сигурност ще я направя!

    ОтговорИзтриване
  4. Каква ли красота ще излезе от твоите ръце, Йоли, когато я направиш... Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, Хриси, Тили, всичко, което ми пожелавате е прекрасно и го желая и на вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте.Хареса ми тортата и реших да я направя.Първо блата ми не бухна толкова ,колкото е вашия и второ крема не ми стана изобщо бухнал ,а напротив,доста течен.Чудя се изобщо как ще я наредя. :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Милена!
      Първо за крема. Няма причина, поради която да се получи рядък крем с продуктите, които съм посочила. Маслото винаги втвърдява крема, дори и да е по-меко при разбиването. Шоколадът е течен само когато е стопен, и много бързо също се втвърдява. Течният шоколад винаги е в стегнато състояние. Дори при мен се вижда, че не успях да загладя отгоре добре, тъй като беше сравнително твърдичък кремът. По тази причина на смесих вафличките с част от него, а ги поръсих, когато намазах първия блат, защото щеше да е много трудно полагането му. Ако сте ползвали много топли продукти, което не е необходимо, но е единственият вариант да се получи течен крем, просто е трябвало малко да изчакате да поизстине. А пухкавостта се получава, когато добре разбиете маслото със захарта.
      За блата мога да кажа, че по принцип не бухва толкова, колкото пандишпановия, но проблем не би трябвало да има, освен ако сте използвали некачествен набухвател.
      Успех в следващия опит!

      Изтриване
  7. Да,крема наистина се стегна в последствие,а за блата си мисля,че сама съм си виновна,защото го сложих в студена фурна.Пак се изяде де :) Хубав ден

    ОтговорИзтриване