Неотдавна правих един плодов сладкиш, който много ни хареса у дома. Реших да променя някои съставки, да изключа плодовете, да му придам кокосов аромат и да го изпека във формата за кекс. Замених канелата с какао в тестото и се получи много сполучлива комбинация с вкус на какао и кокос. Едно прекрасно допълнение към сутрешното кафе, съчетаващо кекс и крем в едно.
Продукти:
За тестото:
- 125 г масло
- 1 ч.ч. захар (вместимост 250 мл)
- 3 яйца
- 1 ванилия
- 2 с.л. какао "Dr. Oetker"
- 1 и 1/3 ч.ч. брашно
- 1 бакпулвер
- 250 г безсолна извара
- 4 пълни с.л. пудра захар
- 1 яйце
- 1 ванилия
- 3-4 с.л. кокосови стърготини
Приготвяне:
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до леко побеляване и пухкавост. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се бие с миксера до усвояването му. Добавят се ванилията, какаото и постепенно от пресятото брашно с бакпулвера. Получава се по-гъсто от обикновеното кексово тесто.
За крема първо се разбиват изварата и пресятата пудра захар, след което се добавят останалите съставки и отново се смесват с миксера. Ако кремът ви се получи доста гъст, което зависи от вида извара, която ползвате, разредете с много малко прясно мляко (или кисело), за да улесните нанасянето му (при мен не се наложи). По желание изварата може да замените със сирене Крема, но лично на мен вариантът с извара ми допада повече като вкус.
В намазнена и набрашнена форма за кекс се редуват пластове от двете смеси, като за всеки пласт първо се сипват купчинки с лъжица, след което се заглаждат до равна повърхност.
Кексът се пече на 200* около 40-45 минути, като готовността се проверява с клечка, по която не трябва да остава следа от тестото.
Да ви е сладко!
Вили, има ли кокос аз съм първа на редицата :)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса рецептата! Поздравления!
Права си, Хриси, в кокоса се крие очарованието на този кекс!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Имам точно толкова извара, май това ще е утрешния десерт!
ОтговорИзтриванеВили, чудесна идея!
Поздрави!
Щом я имаш, Тили, хич не му мисли, сигурна съм, че няма да съжаляваш! :) :) :)
ОтговорИзтриванеВили, два пъти вече го правя! :) http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2015/01/blog-post_21.html
ИзтриванеБлагодаря ти за рецептата! Мнооого е вкусен!
Прегръдка!
Страхотно си се справила, Тили! Благодаря ти за доверието! У дома това ни е любимият сладкиш!
ИзтриванеПрегръдка и от мен!
Заинтригува ме! Правих преди време какаова торта с кокосови топчета, но бе малко суха. Кексът как се получи при вас - сочен или леко сух? Поздрави!
ОтговорИзтриванеКексът ми се получи сочен и влажен, Гуинет. Още на първия ден беше такъв, а на следващия още повече (съхранявах го в кутия за торта с капак). Не знам дали съм права, но ми се струва, че какаото има принос за сочността. Сладкишът с плодове, за който споменах, че съм правила по тази рецепта, беше без какао и се получи по-сухичък. Посочила съм и марката какао, от което винаги съм доволна. Кокосът е в кремообразната смес, а тя също стана сочна.
ИзтриванеЖелая ти успех в опита!
a izvarata moje li da se zameni s maskarpone
ОтговорИзтриванеПредполагам, че няма да има проблем, но не съм пробвала с маскарпоне и не знам каква ще е разликата между двата варианта. Ще се радвам, ако споделите след като изпробвате.
ИзтриванеЗдравейте! Пробвах кекса, на мен обаче кафявата смес ми стигна за два пъти, а бялата ми остана! В момента се пече да видим какво ще стане!
ОтговорИзтриванеТеди, най-добре е, ако ти е трудно мислено да прецениш колко е 1/3 или 1/2 от сместа, предварително да разделиш кафявата смес на 3 части в отделни съдове, а бялата на две. Така няма да имаш проблем. Успех!
ИзтриванеБлагодаря, ще го имам предвид за следващия път. Макар и така направен от мен, кекса беше невероятно вкусен! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Вили! Сега откривам твоето местенце, а то е толкова вкусно и уютно! И този кекс ме впечатли изключително много! Смятам да опитам при първа възможност, защото съчетава любими продукти, а е и много ефектен. :) Но имам въпрос - би ли споделила с какво си го глазирала отгоре? Придава толкова красив завършек!
ОтговорИзтриванеПоздрави и светли празници!
Добре дошла в моето кулинарно местенце, Гери! Радвам се на присъствието ти в него!
ИзтриванеЗа украса на този кекс използвах "Червена глазура за торти" на Stilla от Кауфланд, която е изключително лесна за употреба.
Успех с направата на кексчето, в което не се съмнявам, виждайки какви чуднотийки твориш!
Благодаря ти, Вили! Със сигурност ще се възползвам, кексът изгледа прекрасно. :)
ИзтриванеХубав ден!
Вили, изглежда неустоимо вкусно! Сочен, ароматен, прекрасен е!
ОтговорИзтриванеБети, вече споделих, но ще кажа пак, че това е любимият сладкиш у дома. Наистина е прекрасен. Благодаря ти за хубавите думи!
Изтриванечудно кексче :) току що опитах едно парче от този който направих малко по-рано днес и е станал ммм много вкусен. Аз отгоре наредих къпини :) поздрави
ОтговорИзтриванеРадвам се, Меги, че ти е харесало кексчето. А на следващия ден е още по-сочно и ароматно. Чудесна е идеята ти за комбинация с къпини!
ИзтриванеПоздрави!
Много,много вкусен!Благодаря за прекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеНаправих кекса - стана един от най-вкусните сладкиши, които съм правила! Благодаря много за рецептата! Вместо масло сложих олио, което не оказа влияние върху вкуса.Но бих попитала дали може да се сложи по-голямо количество от изварата (например 300-350г), понеже при мен слоят стана по-тънък, а е изключително вкусен. Но тогава дали не трябва да се сложат 2 яйца? Отново Ви препоръчвам тази страхотна рецепта - лесна, бърза и крайният резултат е изключително вкусен кекс!!!!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте харесали рецептата!
ИзтриванеПредполагам, че няма да има никакъв проблем изварата да бъде малко повече, но не трябва сместа да става прекалено суха, защото ще е трудно нанасянето ѝ. Ако това се случи, наистина е добре да се сложи още едно яйце. Опитайте и ще се радвам отново да споделите резултата! :))
Вили,сега видях блога и веднага минавам на ти.Кексът ти е превъзходен.Благодаря!Без да съм го правила още усещам вкуса,който си представям.Ще го подредя при предстоящите.
ОтговорИзтриванеВаня, ще се радвам да го опиташ и да споделиш. Този кекс наистина е сред най-добрите ми попадения. Заслужава си всяка минутка време за направа, труд и вложени продукти. Благодаря за мнението!
ИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта :) Купих си какао Премиум на д-р Йоткер и вкуса стана почти шоколадов само от 2 с.л. Кекса стана страхотен :)
ОтговорИзтриванеЗарадвахте ме, благодаря и аз! :) Много е важно да се използват качествени продукти, те ни се отплащат с вкуса си.
ИзтриванеПробвах го, много ми хареса. Малко не ми се изпече в средата, но ще коригирам. Ползвах новото какао на ЛИДЛ, много е силно, с вкус на натурален шоколад. Извара също тяхна, но имат една съвсем фина, като крема и другия път ще пробвам с нея. Благодаря за рецептата, страшно ефектен сладкиш!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за отзива, радвам се, че ви се е усладило.
ИзтриванеБелият крем направих със смлени лешници+1 лъжиса койосово масло, понеже моите не обичат кокосчета да им хрупат- около 7-8 супени лъжици, в случая ми бяха сурови. Но непременно ще пробвам с кокосово брашно като имам, че е по-ситно и ще одобрят :)
ОтговорИзтриване